Manifest SEM

Reforma territorial: SEM
Catalunya Nord: un territori, un estatut, una institució !

La reforma territorial instituint la fusió de les regions entrarà en vigor el 2016 després de les eleccions regionals del desembre 2015. El Languedoc Roussillon fusionarà amb Midi Pyrénées. Es perfila també la desaparició, sinó dels departaments, la del seu executiu actual (Consell General) o si més no, moltes de les seves competències actuals traspassades a les Regions.

El Consell Departamental elegit el març de 2015 tindrà, a terme, menys competències que el Consell General fins ara.

Catalunya Nord (o departament dels Pirineus Orientals) ha continuïtat, com en el passat, essent un territori sense un veritable esquema o estratègia de desenvolupament econòmic ni cultural durant el temps de la seva pertinença a la Regió Llenguadoc Rosselló.

Les especificitats de Catalunya Nord, tan històriques, culturals com linguístiques, la proximitat amb Catalunya, el seu retard i les seves potencialitats, mereixerien i justificarien abastament un estatut particular al si de la república francesa.

Col.lectivitats territorials a dintre de l’estat francès ja existeixen : Còrsega, territoris d’ultra mar com Martínica, Nova Caledònia etc … El Gran Lió també ja gaudeix d’un estatut particular amb més competències que una aglomeració o una metròpolis. D’altres, a través dels seus elegits, com Savoia o la Mosel.la ho han demanat, sense èxit val a dir.

Integrar una nova macro regió sense cap mena de garanties respecte al desenvolupament, ni reconeixement de les nostres especificitats, significaria un retrocés i una pèrdua encara més forta de la nostra identitat.

En conseqüència, sobre la base d’unes reflexions i d’uns acords presos el 7 de novembre de 2014, les entitats i moviments cívics i polítics següents:

  • Federació per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes,
  • ANC (Assemblea Nacional Catalana – territorial de Catalunya Nord),
  • Convergència Democràtica de Catalunya,
  • CUP,
  • Esquerra Republicana de Catalunya,
  • Europe Ecologie Les Verts,
  • Unitat Catalana,

s’associen per crear el Col.lectiu “SEM – Catalunya Nord: un territori, un estatut, una institució!” a fi de promoure en el debat públic, en els estaments culturals, socials, econòmics i polítics de Catalunya Nord, la reivindicació d’un Estatut Particular per Catalunya Nord.

El seu objectiu consisteix en obtenir de la Regió i de l’Estat, amb el manteniment de la clàusula de competència general i el dret a l’experimentació, el traspàs a una institució pròpia (Consell General) o a elegits del territori una delegació de competències.

Aquestes competències afectarien prioritàriament els sectors següents:
Ensenyament del català i co-oficialitat català- francès dins la vida pública, cultura, patrimoni, turisme, medi ambient, infraestructures de comunicació i transport, relacions transfrontereres… Amb els necessaris traspassos financers corresponents i la gestió dels fons europeus afectats a projectes del territori.

El col.lectiu no es fixa cap data per dur a terme els seus objectius i queda obert a tots els ciutadans sense exclusiva d’origen, actors econòmics i polítics, entitats, sindicats compartint una reivindicació democràtica i ciutadana per tirar endavant els interessos del territori i la seva identitat catalana.

1 thought on “Manifest SEM

  1. Tot al suport a Sem Catalunya Nord. És important combatre tot els intents de l’Estat Francés de diluir els territoris històrics i afeblir encara més l’identitat pròpia de les “regions”. Visca Catalunya!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s