SEM invitat al col·loqui sobre la fusió regional a Tolosa

col-loqui-tolosa-4-04-15Aquest dissabte 4 d’abril, Convergéncia Occitana organitzava a Tolosa un col.loqui sobre la fusió de les dues regions. Els organitzadors havien anunciat com a partenaris l’ajuntament de Tolosa, la regió Midi­ Pyrénées, la universitat Toulouse Jean Jaurès, Pais Nostre i …. el Col·lectiu SEM.

A veure si ens reconeixeran més a Tolosa que no pas a Perpinyà!

150 persones van assistir a l’obertura per JL Moudenc, Martin Malvy (President de Midi Pyrénées i Carole Delga , Secretària d’Estat i candidata PS a les properes regionals i al debat de la tarda amb les intervencions de Jean­-Luc Moudenc, batlle de Tolosa i president de Toulouse Métropole, Gerard Onesta, EELV i vice­president de la Regió, els batlles de Lavaur (UMP), Carcassona (dreta), Narbona (dreta), Blagnac (PRG), Marcel Mateu (PS) conseller regional LR, Mireia Canals, secretària general de l’Euroregió, Brice Lafontaine, Unitat Catalana i adjunt a Perpinyà, Pere Manzanares del col·lectiu SEM.

Es van tractar temes com el nom de la futura regió i la seva bandera, les competències i particularment les polítiques linguístiques i culturals i les seves vinculacions amb la cohesió

La questió del nom serà complicada perquè convé que no sigui massa llarg i la referència a Occitània sembla evident, s’han proposat: Occitanie, Languedoc, Languedoc Roussillon, més timidament Sud de France (rebutjat pels occitanistes), Pyrénées Méditerranée …. S’ha evocat un referèndum a la regió, un cabinet d’experts en comunicació… Però al final qui dicidirà: el govern, els elegits regionals o … el poble ?

La bandera podria ser un tema més consensual amb la creu de Tolosa i les quatre barres sobre fons.

Globalment, sobre les diferents temàtiques, les veus catalanes (Mateu, Lafontaine i Manzanares) varen ser escoltades i apreciades i no van aparèixer contradiccions i punts discrepants majors entre els tres intervinents nord catalans. El missatge que era previst i que va passar es fonamenta en la presa en consideració de la part catalana de la futura regió degut a les seves especificitats i malgrat el seu pes menor de cara al bloc històric occità constituït per 13 departaments.

La referència a Catalunya com a partenari privilegiat de la futura regió fou regularment evocat així com el reconeixement de l’aranès i la Vall d’ Aran per part de les institucions catalanes.

Els occitanistes són en retard sobre nosaltres (presència i percepció de la llengua dins la societat), però semblen molt il·lusionats i combatius. També semblen tenir unes relacions més estretes amb el món polític sigui quina sigui la tendència.

Les posicions de SEM encaixen amb les esperances i propostes dels occitanistes i ens tenen d’animar per aconseguir de ser percebuts com a força de proposició pels elegits i partits polítics a Catalunya Nord.

Al mateix temps ens cal emprendre unes campanyes de sensibilització a prop de la societat civil a casa nostra.

Mantenir els contactes amb Occitània i ser presents en les futures trobades (Narbona a l’octubre i per què no Perpinyà també a la tardor) és imprescindible per tenir visibilitat i veu.

Les eleccions regionals tindran lloc el 6 i el 13 de desembre de 2015. Tot no s’acabarà aquests dies però seran una fita important pel nostre esdevenidor col·lectiu.

Pere Manzanares

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s