SEM a Salses

cartell V2 1500Fa 11 anys, Georges Frêche amb el seu intent d’anomenar “Septimanie” la Regió Llenguadoc Rosselló, desencadenava un potent moviment de protesta i va recular.  Avui la protesta és idèntica en oposició al nom “Occitanie” per la nova Regió. A cada vegada es toca una corda sensible a Catalunya Nord. La gent accepta moltes coses de més o menys de bon grat, peroò no vol que se li toqui el nom, potser l’última cosa que ens identifica. Mes per tenir realment bona música (i és pas al pais de l’Armand Samso que ho cal demostrar), cal més d’una corda a la guitarra o a l’instrument.

És per això que amb el nom , no n’hi ha prou.

El nom, el cal i el volem, és un respecte mínim, molt mínim. El col·lectiu SEM, es va crear fa 3 anys per promoure institucions pròpies als catalans de nord que tinguin competències clares i directes en matèria cultural, econòmica, d’endegament del territori i la mà sobre les relacions amb Catalunya. Per aquestes raons,

SEM crida a participar a la manifestació del dissabte 10 de setembre a les 3 de la tarda a la Plaça de Catalunya a Perpinyà.

Cada matí, fins ara,  quan ens aixecavem i cada nit quan anàvem a dormir no pensàvem amb el nom Llenguadoc Rosselló. Aquest nom que no ens representava de manera satisfactòria en convindreu, no ens impedia de fer la viu-viu. No ens enganyem, passarà igual que tinguem “Occitanie” o “Occitanie Pays Catalan“, si nomès tenim això. El nom no fa la cosa.

Els batlles que posen el rètol “Pays Catalan”, els centenars o milers de ciutadans que firmen peticions, que publiquen missatges enfadats i fan clics a Facebook, no canviaran res si es limiten en reivindicar un nom i nomès un nom.

SEM crida a respectar el territori i els seus habitants amb un nom, i millor si ens en sortim amb Occitània País Català, mes al mateix temps reïvindica  l’única manera objectivament realista i en conformitat amb les lleis actuals per passar dels símbols a la realitat. El pais i la seva gent necessiten a la vegada símbols i institucions en capacitat de transformar  realitats concretes. És amb aquesta doble proposta i exigència que manifestarem, marcant la nostra diferència amb les posicions àmbigües , populistes, demàgogiques i amb rera fons de politica politiciana que circulen actualment.

Us invitem a manifestar amb nosaltres dissabte 10 a Perpinyà. Per Occitània Pais Català i per una Catalunya Nord en marxa cap a un estatut particular.

Sense el nom ni competències pròpies , serem cornuts i pagarem a beure.

Amb el nom i sense competències, potser no pagarem a beure, però ens quedarem cornuts !

Pere Manzaneres – Salses 27 d’agost de 2016

1 thought on “SEM a Salses

  1. Pingback: La Catalunya Nord escalfa motors a Salses de cara a la Diada - Lliure i Millor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s