Castanyem el TRACTAT

bandes-mani2 dies i diferents actes per a afirmar qui SEM per a reinvidicar drets

 • DIVENDRES 4 DE NOVEMBRE: “Castanyem el Tracata dels Pirienus”
  19h00: Castanyada i vi nou per escalfar motors al Casal de Perpinyà (23 avinguda del Liceu)
 • PROGRAMA DE LA JORNADA DISSABTE 5 DE NOVEMBRE
  16h00: Inici de la manifestació “Sem Catalunya Nord, sem un país català, volem decidir” – Pl. Catalunya 16h59: Encerclem la Prefectura
  17h30: Parlaments al Castellet
  19h30: Marxa de torxes (del Castellet fins a la Casa Musical)
  20h00: Concert a la Casa Musical (5€)

La Manifestació, convocada per la Federació d’Entitats en Defensa I Promoció de la Llengua I la Cultura Catalanes, i el Col·lectiu SEM, commemora el Tractat dels Pirienus, i celebra el final del Correllengua (manifestació a favor de la llengua celebrada arreu dels Països Catalans).

Sem un país català. I sem aquí per dir que no abandonarem el nom però que tampoc abandonarem el contingut. No volem ser una ampolla buida amb una etiqueta molt bonica que digui « pais català » però sense vi, sense competències, sense estatut, sense pressupost, sense mitjans. Hi ha territoris dins l’estat francès que tenen un estatut propi. Perquè l’han reivindicat i defensat tots junts. Perquè no han acceptat ser un territori amb un nom però sense capacitat de decisió. Volem decidir, sí, i decidir es fa des d’un estatut, des d’una institució pròpia, des d’un pressupost concret, des d’un contingut.

I el primer contingut és la llengua ! No n’hi ha prou reivindicant « pays catalan ». Qui diu això ja s’ha resignat i ha abandonat la llengua. A l’entrada dels pobles hi ha el nom del poble escrit en francès : (ja fa temps que ens han robat el nom de veritat) I ara hi escrivim a sota : « Pays catalan ». A l’altre costat de la ruta hi ha sovint el nom del poble escrit correctament. Però per què no diu « País Català » ? Alguns ja han començat a fer-ho.Ha de dir « País Català » Serà el signe que no abandonem, que seguim la feina de tots els que fins a nosaltres han defensat i transmès la llengua.

El nom no fa la cosa : Ho sabem prou bé.

El Consell Regional, el Consell Departemental i alguns ajuntaments fan declaracions de defensa del català. Alguns han signat cartes pel català. Però no s’apliquen, o s’apliquen poc.

Sem aquí per dir que des d’ara volem fets. Sem aquí per dir que existim i que només existirem oficialment si tenim un estatut propi i reconegut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s